1. GÖRÜNTÜ İZLEME VE KAYIT YAZILIMI
[ TOP ]
Hareketli ve sabit kamera görüntüleri ilgili birimlerdeki sunuculara kayıt edilecektir.
Tüm birimlerdeki hareketli ve sabit kamera görüntü kayıtları, taşınabilir hard disk ile belirlenen sürelerde operasyon yönetim merkezindeki sunucuda depolanacaktır. Operasyon yönetim merkezindeki sunucu kapasitesi dolduğunda DVD de kayıtlar ve resimler yedeklenebilecektir.
Operasyon yönetim merkezi dışındaki tüm birimlerde görüntüler sadece izlenecektir. Bu amaçla bu birimlere izleme ekranları ve ilgili bilgisayarlara kayıt izleme yazılımları yüklenecektir. Aynı anda görüntü izleme sayısı ve ekranda kalma süresi operasyon yönetim merkezindeki yetkilendirilmiş personel tarafından yapılacaktır.
Operasyon yönetim merkezindeki ekranda tüm birimlerden gelen görüntüler izlenecektir. Aynı birimden aynı anda izlenecek görüntü sayısı hattın kapasitesine bağımlı olarak seçilecektir.
Hareketli kameralardan izinsiz giriş bulma ve otomatik izleme ihlali ile sabit kameralardan video içerik analizi yardımı ile bulanan ihlallerden ilgili birimlerdeki yazılımlar ile alarm log mesajı üretilecek ve operasyon yönetim merkezindeki ilgili sunucuya kayıt edilecek ve aynı anda hem ilgili birimdeki ekranda hem de operasyon merkezindeki ekranda uyarı işareti ile ihlalin yeri ve nevi si gösterilecektir.
Sistemlere ait telemetrik, sensör ve detektörlerden (Ses, Isı, Hareket, Titreşim gibi) toplanan bilgiler ilgili sunucuda toplanacak ve limit mukayesesi ile ihlal bulunacak ve uyarı log mesajları yetkili personeline iletilecektir. Bu ihlal log mesajlarından tehdit olarak belirlenenler operasyon yönetim merkezindeki ilgili sunucuya kayıt edilecek ve aynı anda hem ilgili birimdeki ekranda hem de operasyon merkezindeki ekranda uyarı işareti ile ihlalin yeri ve nevi si gösterilecektir.
Sistemde hareketli kameralar ile iç ve dış mekanlar için sabit kameralar kullanılacaktır. MPEG4 dual video stream’ine dönüşen video sinyalleri birimlerdeki kontrol merkezlerine fiber kablo üzerinden iletilecek ve ilgili sunucular üzerine 3 güm kesintisiz kayıt edilecektir.
Kayıt edilecek kameranın stratejik özellikleri (Yer, zaman, derecelendirme ) özelliklerine göre kayıt yapılacaktır. Üçüncü günün sonunda hangi kameraların görüntü veya resimleri belirlenen süre ile yedekleme sunucularına, Kartuşlara, Hardisklere DVD lerde saklanması sağlanacaktır.
Birimlerdeki merkezlerde ekran yönetimi yapılmayacak sadece izleme yapılacaktır. Birimlerdeki tüm kameralar operasyon yönetim merkezinden izlenecektir. Operasyon yönetim merkezinde kameraların izlenmesi ve kontrol edilebilinmesi için kontrol klavyesi bulunacaktır.
10 günlük görüntü kayıtları; her kamera için bağlı bulundukları görüntü toplama merkezinde veya tali merkezlerde veya ana merkezde depolanacaktır. 10 günlük arşiv kaydı şu şekilde yapılacaktır. Birimlerdeki kayıt cihazlarına, her kameradan İDARE tarafından belirlenecek CIF kalitesinde ve saniyede resim sayısında kayıt edilecektir.
Yazılım; kameraların yönetimi, görüntülerin kaydı, görüntülerin çoklanması, görüntülerin izlenmesi, kaydedilen görüntülerin daha sonra tekrar izlenmesi işlevlerini yerine getirecektir.
Yazılım, kameralardan gelen 2 farklı akışkan veri transferini yönetecek kapasitede olacak, bu veri transferlerinden birini canlı izlemede diğerini kayıt için kullanacaktır. Eğer kameralardan 1 akışkan veri transferi olduğu durumda yazılım İDARE tarafından belirlenen formatta kayıt yapacaktır.
Yazılım, kameraların tur ayarlarını yaparken iki nokta belirlenmesini ve bu iki nokta arasında kesintisiz geçişi ve bu geçiş esnasında kesintisiz kayıt yapılmasını destekleyecektir.
Yazılım, analog, dijital veya IP kameraları yetkilendirecek, kontrol edecek, yönetecek ve kameralardan elde edilen görüntüleri kayıt edecektir.
Yazılım, sabit, hareket kontrolü (PTZ) iç ve dış kullanıma uygun kameraları destekleyecek ve tanımlanmasını sağlayacaktır.
Yazılım, kameralardan gelen görüntülerin (MPEG 4) ve fotoğrafların (JPEG) CIF, 2CIF, 4CIF çözünürlüğünde saniyede maksimum 25 kare çekilmesini destekleyerek, kullanıcının belirleyeceği hız ve standartlara uygun (CIF, 2CIF, 4CIF) çözünürlükte, görüntü üzerine yerleştirilecek ve kamera bilgileri esas alınarak üretilmiş filigranlar (watermark) ile birlikte kaydedilecektir.
Kaydedilen görüntülere tarih, saat ve kamera adı belirtilerek erişmek mümkün olacaktır. Yazılım, kullanıcı tanımlanmasına ve çeşitli seviyelerde kullanıcı yetkilendirilmesine imkan sağlayacaktır. Yazılım birden fazla coğrafi konumda hizmet vermeye (distributed) ve tek noktadan (centralized) yönetilmeye uygun olacaktır. Yazılıma erişen sistem destek ve izleme kullanıcısı farklı farklı sunucular üzerinden değil tek ve bütün bir sistem üzerinden ilgili servislere ve ara yüzlere erişecektir. Yazılımın işletim sistemi haricinde herhangi bir kayıt kapasitesi sınırı olmayacaktır. MPEG4 veya MJPEG formatında görüntü kaydı yapacaktır.
Yazılım dinamik olarak yetkilendirilebilen çeşitli kullanıcı gruplarını ve kullanıcıları tanımlamaya izin verecek, kullanıcıların çalıştıkları birimlere göre kameralara erişmesini, görüntüleri izlemesini sağlayacaktır. Yazılım kesintisiz, bir olay ile ilişkili veya zamana bağlı kayıt politikalarının belirlenmesini ve işletilmesini sağlayacaktır.
Yazılım her bir kamera için en az 10 farklı bakış ve yakınlaştırma değerini isimlendirerek kayıt altına alacak, daha sonra bu kayıtların peşi sıra ardışık olarak izlenmesini veya kullanıcının bu kayıtları doğrudan seçerek ilgili kayda uygun görüntüye doğrudan erişmesini sağlayacaktır.
Yazılım kullanıcının kameranın görüntüleme açısını ve zoom değerini dinamik olarak belirlemesine imkan verecektir.
Kullanıcıların parametrik olarak belirlenen bir süre işlem yapmaması veya özel bir etkileşim ile kameranın sabitlenmesini belirlemesi durumunda, kullanıcının görüntüleme açısı ve yakınlaşma değeri üzerindeki tercihini göz ardı ederek o kamera için daha önceden belirlenmiş izleme kaydını takip edecektir.
Konfigürasyonda yapılacak olan herhangi bir değişiklik anında aktif hale gelecektir. Konfigürasyon değişikliği kayıt ve diğer hizmetlerin yerine getirilmesinde herhangi bir duraksamaya sebebiyet vermeyecektir.
Yazılım, kullanıcının aynı anda 1, 4, 9 , 16 kamerayı tam ekran izlemesini sağlayacaktır.
Operatör, arayüz üzerinden, canlı izlediği bir görüntüyü, anında geriye doğru oynatabilmeli ve bir loop oluşturarak, kuşkulu bulduğu bir hareketi birkaç defa izlemek suretiyle, anında ve hızlı bir şekilde karar verebilmelidir.
Yazılım, kayıttan veya canlı görüntüden görüntü ve ses kaydı aktarımına izin verecektir.
Video klipleri istenirse AVI veya MPEG4 gibi bilinen formatlarda saklanabilmeli, istenirse de sistemin kendi özel formatında ve başka programların açamayacağı şekilde (güvenlik açısından) saklanabilmelidir.
Sistemin doğrudan DVD ve VCD ortamına video klipleri yazabilmek gibi bir özelliği olmalıdır. Özel formatta kayıt yapılan video klipler için gerekli ortam oynatıcısı da aynı CD ve DVD’ye otomatik olarak yazılabilmelidir.
Arayüz, canlı veya kayıt görüntüler üzerinde resim yakalamaya izin vermelidir. Yakalanan resimler, JPEG, BMP veya GIF olarak saklanabilmeli veya yazıcıdan çıktısı alınabilmelidir.
Aynı arayüz üzerinden, aynı ekranda aynı kameranın veya farklı kameraların hem canlı hem de kayıt görüntülerine ulaşmak mümkün olmalıdır. Operatör, hangi tarihli kayda ulaşmak istediğini menüden belirleyebilmeli ve anında o pencerede istediği tarihe ulaşarak izlemeye başlayabilmelidir.
Operatörlerin tanımlamaları, yaptıkları kamera ayarları ve benzer tüm tanımlamalar, hiçbir şekilde operatör PC’lerin yerel sabit disklerinde saklanmamalıdır. Tüm bu tanımlamalar merkezi bir sunucuda saklanmalıdır. Bu sayede; kullanıcılar istediklerinde kendi ayarlarına diğer konsollardan da ulaşabilmelidirler.
Yazılım, yüklü olduğu işletim sisteminde, yetkili kullanıcı hesabında çalışabildiği gibi, kısıtlı kullanıcı hesabında da çalışabilmelidir.
2. İHLAL BULMA, ERKEN UYARI VE EKİP YÖNETİM YAZILIMLARI
[ TOP ]
Kameralar hareket bulacaktır. Tanımlanan bölgede algılanan hareketler, kameranın filtreleme ayarları ile derecelendirilerek ihlal olup olmadığına yazılım karar verecektir.
Hareketli kameralar otomatik hareket izleme (Autotrack) de yapacaktır. Autotrack özelliği aktif olduğunda bu ekran üzerinde simge ile operatöre gösterilecek, kamera hedefi otomatik takip etmeye başladığında, ekranda belirgin bir simge yanıp sönerek operatörü uyaracaktır. Sınır izlemede kullanılan sabit kameralar akıllı video hareketi bularak video İçerik analizi yapan algoritmalar çalıştırılacaktır. Bu algoritmalar obje bırakma / obje alma, ani kararma, ani parlama, renk tanıma, hız, yön, boyuta göre alarm tanımlama, yerinden kaldırılan cisimlerin tespiti, uzun süre bekleyen kişilerin tespitini yapacaktır. Sınır izlemede kullanılan sabit kameralarda Çok karanlık, Çok parlak, Çok parazitli, Yön değiştirme gibi dış müdahaleleri algılayacak özellikler olacaktır.
Yazılım, yukarıda tanımlanan gerçek zamanlı ihlaller bulduğunda, bunları tehdit olarak algılayacak ve aşağıdaki iş süreçlerini gerçekleştirecektir; Kameraların izlendiği tüm kontrol odalarında ve operasyon yönetim merkezindeki ekranlar üzerinde yanıp sönen simge ile ve sesli olarak görevliler uyarılacaktır. Kamera veya yazılım üzerinde tanımlanan gerçek zamanlı ihlallere ilişkin herhangi bir alarm oluşması sonucunda, bu alarmı oluşturan ihlale ilişkin, kamera adı, tarih, saat ve konum bilgileri her birimin yazılımının olay görüntüleyici dosyasına kayıt edilecektir. Aynı anda Operasyon merkezindeki ilgili bilgisayarın ekranının belirli bir bölgesinde bu alarmla ilgili metin içeriği görüntülenecek ve operasyon merkezinin olay görüntüleyici dosyasına kayıt edilecektir. Yetkili kullanıcılar istedikleri zaman tüm birimlerdeki olay görüntüleyici dosyalarına herhangi bir bilgisayardan erişebileceklerdir. Bu amaçla Operasyon merkezinde ayrı bir bilgisayar kurulumu yapılacaktır.
Yazılım, gerçek zamanlı ihlallerin türünü bulacaktır. Acil durum olarak belirlenenler tehdit olarak algılanacak ve iş süreçleri yönetimi başlatılacaktır. İş süreçleri yönetimi başladığında, gerçek zamanlı alarm bilgilerinin türünün sunucuya transfer edilip edilmeyeceğinin sorumluluğu Operasyon Yönetim Merkezindeki görevlide olacaktır. Birimlerden operasyon merkezine gerçek zamanlı ihlalin türünü içeren mesaj komutunun transferi öncelikli olacaktır. Birimlerden transfer edilen video ve resim içeriklerinden belirlenenler sunucuda ayrı bir alana kayıt edilecek. Bu kayıtlardan seçilenler DVD ye kayıt edilerek yedekleme yapılacaktır. Bilgisayar sunucu kayıt kapasitesi dolmadan uyarı verecek, bilgisayar sunucu çevrimsel olarak kayıt etmeye devam edecektir. Yazılım, yoğun network trafiği yaratmayacaktır.
3. İŞ SÜREÇLERİ GELİŞTİRME YAZILIMLARI
[ TOP ]
4. GÖRÜNTÜ İŞLEME YAZILIMLARI
[ TOP ]
5. DAVRANIŞ VE EKLEM HAREKETLERİNDEN TEHDİT BULMA YAZILIMLARI
[ TOP ]
6. ORTAM GÜRÜLTÜSÜ YA DA SESTEN TEHDİT BULMA YAZILIMLARI
[ TOP ]
7. ORTAMIN TERMAL DEĞİŞİMLERİNDEN TEHDİT BULMA YAZILIMLARI
[ TOP ]
8. RADYO DALGALARI SPEKTRUM YOĞUNLUĞUNDAN TEHDİT BULMA YAZILIMLARI
[ TOP ]
9. TELEMETRİK SİSTEMLER, DETEKTÖR VE SENSÖRLERDEN TEHDİT BULMA YAZILIMLARI
[ TOP ]
10. ALT YAPI GÜVENLİK, SİSTEM PERFORMANSI İZLEME VE YÖNETİM YAZILIMLARI
[ TOP ]
11. VERİ, SES VE GÖRÜNTÜ İLETİŞİM HİZMETLERİNİ BÜTÜNLEŞTİRME YAZILIMLARI
[ TOP ]
12. VERİ GÜVENLİĞİ YÖNETİM YAZILIMLARI
[ TOP ]
|