1. FİBER OPTİK OMURGA
[ TOP ]
Fiber Transmisyon omurga ile gerçek zamanlı hizmetlerde gerekli veri hızları kaynaktan varış noktasına sağlanacaktır. Güvenilirliği, gerçek zamanda yedekli çalışması, optimal veri transfer süresinin sağlanması, alternetif veri transfer güzergahlarının kullanılması, veri kaybının olmaması için tüm iletişim teknolojileri yönetilecek ve denetlenecektir.
FİBER OPTİK KABLOLAR
Kent Bilgi Sistemleri Ağı kurulması ve Geniş Alan Ağı iletişiminin tesisine hazırlık olmak üzere standartlara uygun fiber optik yapısal kablolamanın yapılıp, birimler arasında ve uç birimlerde yüksek hızlarda veri transferi sağlanacaktır.
Fiber Optik alt yapıda kullanılacak fiber optik kablo standartlara uygun olacaktır.
Sistem omurgasının oluşturulmasında yeraltı tipi, single mode (SM) Fiber Optik (F/O) kablolar ile kullanılacaktır. Tüm fiber optik bağlantı kabloları, kullanılan kabloda bulunan fiber tipine uygun olarak 9/125 Single Mode olacaktır. Fiber Optik kablo kemirgenlere karşı çelik zırhlı olacaktır. Fiber Optik kabloların çalışma sıcaklık aralığı –20 ºC ile +60 ºC arasında olacaktır. Kablo dış kılıfı, sürtünmelere ve zorlanmalara karşı korunaklı HDPE (Yüksek Yoğunluklu Poly-Ethilen) olacaktır. 4, 8, 12 kıl fiber kablolar kullanılacaktır. 24 kıl ve üzeri fiber optik kablo kullanılması durumunda, fiber kıllar renk kodları ile 250 mikron kalınlığındaki tamponlar (buffer) içerisinde ayrılmış halde gruplandırılarak polimer tüp içine “Loose Tube” tekniği ile yerleştirilmiş olacaktır.Tüpün içi su girmesini önleyici jel ile doldurulmuş olacaktır. Single Mode Fiber Kabloda 1 Km. (Bir Kilometre) mesafe için, 1310 nm. dalga boyunda zayıflama değeri en çok 0,5 dB/km. ve 1550nm. dalga boyunda zayıflama değeri en çok 0,5 dB/km değerlerinde olacaktır. Fiber optik kablo çekimlerinde standartlara uyulacaktır. Kablo dönüşlerinde sert kıvrımlar olmayacak güzergahlar seçilecektir. Köşe dönüşlerde dairesel kıvrım yapılacaktır. Yer değişiklikleri göz önüne alınarak sonlandırma kabini içerisinde en az 3 metre pay bırakılacaktır. Her fiber damar, karşı ucu gösterir şekilde etiketlenecektir.
Kablo güzergahı boyunca Uyarı Etiketleri kullanılacaktır. Uyarı etiketleri sarı renkte ve üzerine, 5 cm.lik puntolarla bütün bant boyunca ardışık olarak, “ DİKKAT ! FİBER OPTİK KABLOSU ” yazılı olacaktır. Fiber optik kıl sonlandırmaları dağıtım /sonlandırma panosu içerisinde yapılacaktır. Fiber optik kablolar sonlandırma noktalarına kadar tesis edilecek ve sonlandırma ekleri yapılacak ve ileride güzergahta oluşabilecek arızalarda kullanılmak üzere her sonlandırma noktasında, ana rögarlarda ve ek noktalarında yeteri kadar fazlalık bırakılacaktır. Kablo çekmede çelik spiral ve kablo çekme ekipmanları YÜKLENİCİ tarafından temin edilecektir.
FİBER OPTİK DAĞITIM / SONLANDIRMA PANOSU ( F/O PATCH PANEL )
Bütün fiber kablolar ilgili dağıtım panolarında (patch panel) sonlandırılacaktır. Her bir patch panel direk önlerinde en az 4 diğer yerlerde en az 12 Port sonlandırmaya uygun olacaktır. Fiber optik dağıtım panosu içerisinde yeterince pig tail, ek kaset, protector sleeve ve ST/SM adapter bulunacaktır. Fiber optik dağıtım/sonlandırma panolarının etiketlemesi yapılacak ve tüm birimlerde aynı renk kodu kullanılacaktır. Her fiber damar, karşı ucu gösterir şekilde etiketlenecektir. Fiber kablo sonlandırması ST Tipi F/O pigtailler kullanılarak yapılacaktır. Aktif cihaz bağlantıları ile fiber optik dağıtım kutuları arasındaki bağlantı orijinal ve fabrikasyon fiber dağıtım kabloları (patch cord) kullanılarak gerçekleştirilecektir. Kullanılacak bağlantı kablosu tipi aktif cihaz üzerinde yer alan port tipine göre ST/ST, ST/SC, ST/MT-RJ veya ST/LC tipi olacaktır. Her bir fiber damarı ileride kullanıma müsait olacak şekilde en az 1 metre uzunluğunda açılacak ve dağıtım panosu veya ek tepsisi içerisinde sarmal olarak düzgün bir şekilde yerleştirilecektir. F/O Kablolarda birimler arasındaki bağlantılar bir bütün olarak çekilecek, uçları ilgili noktalardaki sonlandırmalar panoların içerisinde sonlandırılacaktır.
Teklif veren YÜKLENİCİ özellikle, Fiber Optik sonlandırması, kablo bağlantıları ve kurulumları konusunda uzman eleman bulunduracaktır. Teklif verilen ürünlerle ilgili ISO 9001 kalite belgesine sahip olunması gerekmektedir. Fiber optik omurga en az 1 Gb/saniye hızları destekleyecektir. Fiber kıl kaynak işleri Füzyon sonlandırma tekniği ile yapılacaktır. (fiber optic fusion splice termination). Tüm fiber optik kablo ve port testleri OTDR cihazı ile yapılacak, raporlanacak ve İDARE tarafından onaylanacaktır. Her bir dağıtım panosunda sonlandırılan fiber optik kabloların mekanik ağırlıklarını taşıyacak gerekli mekanik tutucular bulunacaktır. Her pano için yeterli miktarda fusion splice casette bulunacaktır. Fiber optik kabloların her bir kılıfının ek kutusu tabanına tutturulması, ısı ile büzüşen hortumla yapılacaktır. Düz eklerde fiber tüpler kesilmeden; ek kutusu içerisinde bir tur yaptıktan sonra 90 cm. açılacak ve fiberler kaset içine sarılarak ekler yapılacaktır. Rögarlardaki eklerde; kabloların her iki ucunda yeteri kadar rezerv bırakıldıktan sonra ek yapılacaktır. Rezerv kablo rulo şeklinde sarıldıktan sonra kablo bağı ile tutturulacaktır. Rulo şeklindeki kablo ve ek kutusu Rögar duvarına sabitlenecektir. Ek yapılırken fiber optik kablonun mekanik ve elektriksel devamlılığı sağlanacaktır. Tesisi tamamlanmış kabloda (ekler dahil) 1 km deki kayıp; 1310 nm.de 0,5 dB/km, 1550 nm.de 0,5 dB/km’nin altında olacaktır. Aynı tüp ve renkteki fiberler aynı renklere eklenecektir. Atlak bağlantı (değişik ekleme) saptandığında düzeltilecektir.
FİBER OPTİK ÖLÇÜ CİHAZI (OTDR - Optical Time Domain Reflectometer)
Fiber optik kabloların, kontrol muayene ve ölçülerini yapmak, arıza yerlerini tespit etmek amacıyla 1 adet Fiber Optik Ölçü Cihazı ( OTDR) satın alınacaktır. Fiber test sonuçlarının birkaç dalgaboyunda birden yapılması ve tüm sonuçların testi geçmesi gerekiyor. OTDR cihazından alınan sonuçlar hem fiberin kılıflanması sırasında bir hata olup olmadığını hem de kurulum sırasında kullanılan her bir konnektör üzerindeki kaybın ayrı ayrı görülmesini sağlayacak. Fiber optik dB test raporlama yapacak. Dalgaboyu: 850nm - 1250 - 1650 nm aralığında olacak. Span aralığı: 10 nm - 400 nm aralığında olacak. Rezolüsyon en az 0.15 nm olacak. Giriş seviyesi: -60dBm ... 10 dBm aralığında olacak. En az 3 saat bataryadan çalışma yapacak.
MM: 50/125um – 62,5/125um SM: 9/125um
FİBER OPTİK FÜZYON SONLANDIRMA (fiber optic fusion splice termination)
Fiber optik epoksi sonlandırma (fiber optic epoxy termination) cihazı teklif edilmeyecektir.
Core aligning Fusion Splicer. Çok düşük ekleme kaybı. SM fiberde <0.02 dB, MM fiberde <0.01 dB tipik kayıp değerini sağlayacak. En 15 saniye işlem süresi olacak. 3 eksenli tam otomatik çalışacak. Hızlı ekleme, büzme işlemi yapacak. Tek batarya dolumuyla en az 500 ekleme veya en az 200 ekleme+ısıtarak büzme kapasitesi olacak. Eşzamanlı ve birbirinden bağımsız çalışabilen çift büzme fırını (heat shrink oven) olacak. Kolay kullanım ve tam otomatik çalışacak. Son 10.000 ekleme işleminin tüm performans verilerini hafızasında tutacak. USB arabirim üzerinden tüm ekleme parametrelerini ve performans sonucunu bilgisayara aktarılacak.
FİBER PATCH CORD KABLOLAR
Kullanılacak bağlantı kablosu tipi aktif cihaz üzerinde yer alan port tipine göre transfer bağlantılarında ST/ST, cihaz bağlantılarında ST/SC tipi olacaktır. Bağlantı kablolarının bir ucu SC/ST, diğer ucu teklif edilen aktif cihazların fiber ara-yüzlerine uyumlu, dubleks tipinde ve en az 2 m uzunluğunda olacaktır. Fiber optik patchcord kablolar Single Mode olanlar için sarı renkte ve fabrikasyon sonlandırılmış olacaktır.
2. ENERJİ TESİSATLARI
[ TOP ]
ENERJİ KABLO TESİSATLARI
Direk üzeri aydınlatma platformlarına güç dağıtım panolarının bulunduğu yerlerden çekilecek güçlerin gerilim düşümlerinden uygun kesitte enerji kabloları çekilecektir. Kameralara, otomasyon sistemlerine, bilgi teknolojilerinin kullanıldığı yerlere UPS enerji kaynağı ve jeneratörlerin bulunduğu güç dağıtım panolarından enerji kablosu çekilecektir. Tüm sistemlerin enerji bağlantıları UPS üzerinden yapılacaktır. Enerji kablosu olarak kablo kanallarında, hariçte ve dahilde, yer altında, tesislerde ve şalt tesislerinde YVV(NYY) TS 212 standartlarda kablolar kullanılacaktır. Teklif edilecek enerji kablo sırasıyla TS 11178, VDE 0276, IEC 60502, BS 6346 standartlarında bulunan tüm şartlara sahip olmalıdır. Önerilen kablonun bahse konu olan standartlara sahip olduğunu belirteceklerdir. Kablo kesitleri hesaplanırken ilerideki kapasite büyümesini de karşılayacak kesitlerde enerji kabloları kullanılacaktır. Kablolar yalıtkan kılıfla yalıtılmış ve üzerine dış kılıf geçirilmiş olacaktır. Teklif edilecek enerji kablosu hariçte, toprak altında kullanılmaya uygun olmalıdır. Teklif edilen enerji kablonun yapısı çok telli bakır iletken, PVC izole, dolgu ve PVC dış kılıftan oluşmalıdır. Elektrik tesislerinin yapılış şeklini gösteren ve her türlü ana ve yardımcı donanım miktarının belirlendiği elektrik tesisleri projesi hazırlanacak işe başlanmadan onay alınacaktır. Cihaz ve sistemler tarafından talep edilen gücün maksimum değerlerine ve uzaklıklarına göre kablo gerilim düşümleri hesaplanacaktır. Dış ortam kanallarda enerji besleme kabloları HDPE /PE boru içerisinden geçirilecektir. Ara yerlerde ek yapılmayacaktır. Ana güç dağıtım panolarının yanına enerji dağıtım panoları tesis edilecektir. Tüm enerji dağıtımlar enerji panolarından yapılacaktır. Direk içi veya direk üzeri panolarda UPS ler kullanılacak. Bu enerji sistemi ana enerji panosunun olduğu birimdeki jeneratör sistemlerinde sonlanacak. Jeneratör devreye girene kadar sistemler UPS den beslenecek. Bu nedenle direk içi veya üzeri panolardaki UPS ler en az 10 dakika sistemleri besleyecek AKÜ grubuna sahip olacaktır. Bu UPS ler aynı zamanda aşırı gerilim, artık gerilimlere karşı sistemleri koruyacaktır. Kamera direkleri üzerindeki aydınlatmaya yönelik projektörlerin gücü ve lamba sayıları aydınlatma alanlarına göre belirlenecektir. Direk içi sigortalardan aydınlatma projektörlerine 2 adet 4 x 4 NYY kablo kullanılacaktır. Teklif edilecek enerji kablonun maksimum çalışma sıcaklığı 70 ° C ve maksimum kısa devre sıcaklığı 160 ° C ( maksimum 5 sn. süreli ) olmalıdır. Enerji kablonun anma gerilimi 0,6 kV / 1 kV olmalıdır. Teklif edilecek enerji kablonun akım taşıma kapasitesi toprakta 20 ° C ' de 460 Amperden az olmamalıdır. Enerji kablonun izolasyon et kalınlığı 2,2 mm. Ve Kablonun dış kılıf et kalınlığı 3,1 mm. den az olmamalıdır. Enerji altyapısında yer alan kablo kesitleri, ana dağıtım panoları, tali dağıtım panoları, panolarda kullanılacak sigorta, TMŞ (Termik Manyetik Şalter), W otomat, her türlü şalterin akım değerleri, kullanıcıların harcayacağı toplam güç ve buna bağlı akım değerleri, toleransları ve dağıtım panolarının kapasiteleri, görünüş şekilleri ve Enerji dağıtım kablo detayları projelendirilecek ve İDARE yetkilisinin onayına sunulacaktır. Elektrik ve UPS tesisatında kullanılan her türlü malzemeler için TSE ve TSEK garantisi aranacaktır. İlave olarak ISO belgeli olanlar tercih edilecektir. Sigortaların akım değerleri belirlenirken cihazların çekeceği güç ve UPS prizlerinin sayısı dikkate alınmalıdır. Her türlü dağıtım ve taşıma kanallarının metal olmaları durumunda toprak bağlantıları sağlıklı bir şekilde yapılacaktır. Teslimat sırasında projenin son şeklini gösterir plan ve projelerini 2 takım doküman ve iki kopya CD ortamında hazırlayıp verecektir. Projenin her türlü aksaklığından ve kullanıcı hataları dışındaki tesis ve proje hatalarından doğabilecek her türlü zarardan sorumlu olup zararı telafi etmekle yükümlüdür.
ENERJİ DAĞITIM PANOLARI
Tüm enerji kabloları tesislerdeki güç panolarının bulunduğu yerlere ana dağıtım enerji panolarının kurulumu yapılacaktır. Bu panolar güvenlik ve otomasyon sistemlerine ait ana dağıtım enerji panosu olarak adlandırılacaktır. Direk içlerine enerji panoları yerleştirilecektir (Direk içi enerji panosu). Diğer yerlerde enerji sonlandırması kabinetler içerisinde yapılacaktır. Panolar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu yönetmelik ve şartname hükümlerine uygun olarak imal edilecektir. Panolarda tüm giriş-çıkış koruma ve kontrol ekipmanları ile bağlantı klemensleri projesine uygun şekilde etiketlenecektir. Ayrıca yardımcı (kontrol) devresi kabloları da hazırlanan bağlantı şemasına göre etiketlenecektir. Etiketler silinmez özellikte olacaktır. Kablo işaretlemesinde kullanılan etiketler kolayca sökülemeyecek özellikte olacaktır.
Tüm panoların görünür bir yerinde projesinde gösterilen pano ismi büyük punto harflerle yazılacaktır.
Kapakta tesis edilecek ekipmanlar ve şalterlerin kumanda düğmeleri için açılacak delikler boyadan önce hazırlanacaktır.
Panolar imalat şekli itibariyle kısa devrelerin yol açabileceği termik ve dinamik zorlanmalara dayanıklı olacaktır. Tüm panolarda mutlaka faz, nötr ve toprak baraları (projesinde gösterilen bağlantı şekline uygun olarak) bulunacaktır. Kullanılacak baralar elektrolitik bakırdan mamul ve projesinde belirtilen ebatta dikdörtgen kesitli olacaktır. Baralar kesit ve montaj itibariyle kısa devrelerin yol açabileceği termik ve dinamik zorlanmalara dayanıklı olacaktır. Baraların gövdeden izolasyonu için izolatörler veya levha pertinaks kullanılabilecektir. Toprak baraları pano gövdesine metal kulaklar vasıtasıyla direkt irtibatlı olacaktır. Birbirini takip eden tüm panolar için bu irtibat sağlanacaktır. Kapak üzerinde tesis edilecek ölçü ve gösterge ekipmanı ebatları panonun estetik görüntüsü ile çelişmeyecek ölçüde, ancak amacına da hizmet edecek ebatta kullanılacaktır. Tesis edilecek sinyal lambaları için mutlaka sigorta kullanılacaktır. Bağlantı için sigortalı ray klemens kullanılması tercih edilmektedir. Panolarda toprak devamlılığının sağlanması için toprak barası her pano ile irtibatlandırılacaktır. Ayrıca metal yüzeylerin irtibatı için kullanılacak cıvatalarda tırnaklı ve yaylı rondela kullanılarak kaplama malzemesinin delinmesi sağlanacaktır. Kapaklar ile pano gövdesini ve conta ile birbirinden ayrılmış metal kısımları irtibatlamak için 6 mm² den az olmamak üzere örgülü izoleli iletkenler kullanılacaktır. Pano içindeki iletken kısımları doğrudan dokunmaya karşı izole etmek amacıyla tüm iletkenler, şalter bacakları vb. bölümler şeffaf pleksiglaslı kapaklarla muhafaza altına alınacaktır. Pano gövdesinin metal kısımları ile akım taşıyan iletkenler arasında hava aralığı hiçbir şart altında 15mm’nin altında olmayacaktır. Pano içi yerleşim planlanırken ileride olabilecek muhtemel ilaveler göz önüne alınarak kablo ve şalt cihazları için en az %15 kullanılabilir rezerv boşluk bırakılacaktır. Panolarda kabloların döşenmesini müteakip giriş-çıkış için kullanılan rakorlar macunla doldurularak tıkanacaktır. Panolarda kapak üzerinde bağlantı şemaları ve ilgili dokümanlar bulunacağı cep bulunacaktır. Panoya ait bağlantı şemaları kabulden önce 3 takım olarak hazırlanacak ve 1 takımı bu cebe konulacak, kalanlar ise teslim edilecektir. Yapıda bulunacak tüm kapaklar onaylanan tipte kilit mekanizması ile donatılacaktır. Anonim bir anahtar ile tüm pano kapakları açılabilecektir. Elektrik enerjisinin iletimi, dağıtımı ve elektrikle çalışan ekipmanların kontrolünde Ana enerji dağıtım panolarında ölçü ve gösterge ekipmanları kullanılacaktır. Tüm ölçü ve gösterge ekipmanları TSE standartlarına uygun olacaktır. Ölçü ekipmanları üzerinde nominal değerleri, çevrim oranları ve diğer gerekli bilgiler silinmez bir şekilde yazılmış olacaktır. Tüm bağlantı uçları yanlış anlaşılmaya mahal vermeyecek şekilde işaretlenmiş olacaktır. Ölçü ekipmanları olarak Akım transformatörleri, Ampermetreler, Voltmetreler kullanılacaktır. Tüm ölçü cihazları IP otomasyon ünitesi I/O portlarına bağlanacak ve ölçülen değerler sunuculara sürekli kaydedilecek. Bu değerler üzerinden gerçek zamanlı iş süreçleri geliştirilecektir.
Elektrik enerjisinin iletimi, dağıtımı ve elektrikle çalışan ekipmanın beslenmesi ve kontrolünde alçak gerilim koruma ve kumanda ekipmanları kullanılacaktır. Tüm şalter ve sigortalar TSE standartlarına uygun olacaktır. Tüm şalter ve sigortalar üzerinde etiketleme için uygun yerler bulunacak, ayrıca ilgili ekipman tablolar üzerinde de etiketlenecektir. Anahtarlı otomatik sigortalar, DIN raya monte edilebilen tipte olacaktır. Tüm sigortalar termik ve manyetik açma işlevine sahip olacaktır.
ÇEVRE AYDINLATMA ARMATÜRLERİ
12m direklerde 2 adet uzak aydınlatma, 2 adet yakın aydınlatma projektörleri kullanılacaktır. Tesislerdeki tüm sınırlar aydınlatılacak. 400W Metal Halide Projektör (MHPR) ve 1000W MHPR de kullanılacaktır. MHPR büyük gövdeli olacak, armatür, balans ve ignitör kullanılacaktır. Tüm armatürler TSE standartlarına uygun olacaktır. İthal armatürler için ise uluslararası tanınmış standartlara uygunluk aranacaktır. Armatür kapsamına ampulü ve her türlü yardımcı ekipmanı (balast, ignitör, trafo, starter vb.), varsa montaj ekipmanı (asma tavan çemberi, harici armatürlerde boru direği, direk içi sigortası vb.) çalışır vaziyette olmak üzere kurulumu yapılacaktır.
3. VERİ KABLOLAMA OMURGASI
[ TOP ]
4. KOAKSİYEL KABLOLAMA
[ TOP ]
|