Yıkıntılar altında kalan ve mağdur durumundaki insanlara bekledikleri yardımın yapılmasında haberleşme sisteminin yanı sıra elektronik ortamda izleme ve tehdit alma cihazlarına ihtiyaç vardır. Acil haberleşme sistemleri sadece telefon görüşmesi ve veri iletimi değildir. Telefon görüşmesi ve veri iletimi alt yapısı, ilgili otoritelerin birbirleriyle haberleşmesini sağlayarak aradaki kordinasyonu sağlar. Unutulmamalıdırki sivil halkın otoritelerlerle ve sivil halkın birbirleriyle iletişimi de çok önemlidir. Bu nedenle acil durum haberleşme sistemi tasarlanırken tüm ihtiyaçların karşılandığı komple bir çözüm üretilmelidir. Acil durum haberleşme sistemlerinde diğer önemli bir konu da transmisyon sistemleri ve haberleşme ortamlarıdır. Günümüzde geniş band veri transferinde noktadan noktaya ve noktadan çoklu noktaya veri iletiminde teknolojik sıkıntılar, yüksek aylık ödeme maliyetleri tam olarak çözülmüş değildir. Bu nedenle transmisyon sistemleri ve veri tabanı ortamlarından acil durumlarda yüksek performans sağlanabilmesi için iletişim ortamları ve sistemlerinin yönetimi çok önemlidir.
İstanbul’da yıkıcı bir deprem gerçekleştiğinde haberleşme sistemlerinin beklenen hizmetleri verebilmesi için çok iyi planlama ve tasarım gerekmektedir. Önerilerimiz;
1) En az beş noktaya komple çözümler içeren haberleşme sistemleri kurulmalıdır. (Çamlıca, Maslak, Okmeydanı, Kayışdağı, Avcılar)
2) Kuleler üzerinden birbirlerine radyolink haberleşmesi,
3) Uydu yer istasyonları kurulumu,
4) Noktalar arasında fiber optik kurulumu,
5) Amatör radyo tesis sistemleri,
6) Kablosuz yerel alan ağlar ve hücreleri
7) Uç noktalardan diğer şehirlere radyolink ve fiberoptik kablo bağlantıları,
8) Network altyapı kurulumu sistem odası ve tüm bölgeler arasında IP ortamı oluşturulmalıdır.
9) Deprem olduğunda bu noktalarda oluşacak hasarlara karşı portatif uydu, radyolink, GSM yedek sistemleri bulundurulmaktadır. Özellikle uydu üzerinden haberleşme önemli olduğundan otomatik uydu bulan anten sistemleri bulundurulmalıdır.
10) Bu merkezlerle ilgili otorite birimleri arasında VSAT uydu sistemi, TETRA, radyolink sistemleri, fiber ve karasal hat bağlantıları yapılmalıdır.
11) İstanbul ve çevresinde haberleşme sistemi alt yapısı bulunan kurum, kuruluş ve şirketler belirlenmeli bu şirketler ile gerekli haberleşme ve transmisyon alt yapısı bağlantıları yapılmalıdır. (Türk Telekom, GSM operatörleri, UMTH operatörleri, geniş alan ağ erişim şirketleri)
12) Bilgi toplama tehdit algılama ve erken uyarı sistemleri seçilirken IP arayüz erişimi olmasına özen gösterilmelidir.
13) Belirli yerlere anons sistemleri kurumu yapılmalıdır.
14) Sivil halkın kolayca ulaşabilecekleri yerlere, yoğunlaşacakları yerlere telefon görüşmeleri yapabilecekleri ve internete erişebilecekleri telli ve telsiz sistemler yapılmalıdır.
15) Yıkıntı bölgelerinde arama kurtarma yapan birimlerin, güvenlik, itfaiye ve ambulans gibi araçlara uyduyu otomatik bulan, araç giderken uyduya kilitlenip kesintisiz haberleşen portatif sistemlerin kurulumu yapılmalıdır.
16) Helikopter, balon ve uçaklara veri toplama ve izleme sistemleri montaj edilmeli bunlarla merkez arasında veri iletim sistemleri kurulmalıdır.
17) Belirli yerleri bilgilendirme panolarının kurulumu yapılmalıdır. Bu panolar üzerinden sesli, görüntülü ve yazılı anons sistemleri bulundurulmalıdır. Panolar ile merkezi FM Radyo, Digital TV Yayını, Telsiz, Uydu sistemleri ile haberleşilmelidir. Bu sistemler tek yönlü çalışacağından o bölgeye özel yayınlarla mümkün olmalıdır.
18) Yıkıntı altında kalanların, ölü ve yaralıların, kayıplara ilişkin veri toplanan ve kimik tanıma sistemleri, haberleşme sistemleri üzerinden devamlı güncelleme yapılmalı bu bilgilere internet üzerinden erişim sağlanmalıdır.
19) Yıkıntıdan kurtulan ve anbulans ile taşınan yaralılara ilişkin sağlık bilgileri portatif sağlık bilgisi toplayan sistemlerdeki bilgiler haberleşme sistemleri üzerinden hastaneleri iletilmelidir.
20) Nükleer, biyolojik, kimyasal sızıntı dedektörlerinin merkez ile haberleşmeleri sağlanmalıdır.
21) Başta yıkıntı alanları olmak üzere, tüm görüntüler haberleşme sistemleri üzerinden merkezden izlenmelidir. Bu görüntülerden tehdit algılama yazılımları bulundurulmalıdır.
22) Sistemler mesh yapıda çalışmalı ve denizdeki gemilere monte edilen uydu ve Radyolinlk sistemler
23) Balonlara monte edilen kablosuz hücresel LAN çözümleri ve radyolink çözümler monte edilmelidir.